To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje. Kluski śląskie są łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne. Mogą być podstawą wielu dań i dodatkiem do różnych sosów.
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Kluski
1 kg ziemniaków
200 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
Kluski śląskie z pulpetami w sosie śmietanowym z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować małe kuleczki, a środku zrobić wgłębienie. Ręce można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
Kluski ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć na talerz.
Bułkę zalać mlekiem i poczekać by napęczniała.
W misce wymieszać mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, masę wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Następnie uformować z masy niewielkie pulpety. Pulpety obtaczać w bułce tartej i podsmażać na rozgrzanej oliwie z każdej strony.
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać marchewkę i groszek, Całość zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz Vegetą i posiekanym koperkiem. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać śmietanę połączoną z mąką, wymieszać i zagotować.
Gdy sos będzie gotowy, przełożyć do niego pulpety, razem gotować 10-15minut, i podać.
Kluski śląskie podawać z pulpetami, polane sosem śmietanowym.
Komentarze