Kluski śląskie z pulpetami w sosie śmietanowym z groszkiem i marchewką

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje. Kluski śląskie są łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne. Mogą być podstawą wielu dań i dodatkiem do różnych sosów.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Kluski
    1 kg ziemniaków
    200 g mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Pulpety
    500g mielonego mięsa
    1 jajko
    1 cebula
    1 mała bułeczka
    Mleko
    Natka pietruszki
    Sól
    Pieprz
    Bułka tarta
    Oliwa z oliwek

    Sos
    200g mrożonej mieszanki marchewka i groszek
    1 cebula
    2 szklanki bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżki mąki
    Koperek
    Przyprawa typu Vegeta
    Liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Pulpety

Kluski śląskie z pulpetami w sosie śmietanowym z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować małe kuleczki, a środku zrobić wgłębienie. Ręce można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
    Kluski ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć na talerz.

    Bułkę zalać mlekiem i poczekać by napęczniała.
    W misce wymieszać mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, masę wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Następnie uformować z masy niewielkie pulpety. Pulpety obtaczać w bułce tartej i podsmażać na rozgrzanej oliwie z każdej strony.

    Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać marchewkę i groszek, Całość zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz Vegetą i posiekanym koperkiem. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać śmietanę połączoną z mąką, wymieszać i zagotować.
    Gdy sos będzie gotowy, przełożyć do niego pulpety, razem gotować 10-15minut, i podać.

    Kluski śląskie podawać z pulpetami, polane sosem śmietanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso Groszek Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować