Kluski śląskie z zielonym groszkiem

4.5 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie to jedno z nielicznych "dań", które moje dzieci jedzą ze smakiem. Postanowiłam im tym sposobem przemycić trochę zielonego groszku.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ugotowanych, przestudzonych ziemniaków
    Mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków)
    1 płaska łyżka soli
    150g zielonego, mrożonego groszku
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za wolne dodajemy odrobinę mąki pszennej.
    Gotowe ciasto dzielimy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, kulkujemy, spłaszczamy, a na środku robimy dziurkę, np. trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy samodzielnie z omastą lub jako dodatek do drugiego dania.
    Pasztet z kruszonką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować