Kluski śląskie z kiełbasą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć ,jak najcieniej obrać ,gotować pod przykryciem na mocnym ogniu 30 min. Odcedzić ,a kiedy wystygną ,zemleć w maszynce do mięsa. Połączyć z jajkiem oraz przesianą mąką ,pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulki ,lekko je przypłaszczając i na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Wkładać je do jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotuje ,zmniejszyć ogień. Kluski wyciągać 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.
Do rondelka wrzucić masło i posiekaną cebulę ,zrumienić ,dodać przetarty sok pomidorowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półtalarki ,wrzucić do sosu. Doprawić solą ,pieprzem ,słodką papryką ,bazylią i oregano. Gdyby sos był za rzadki ,odparować nadmiar płynu.
Paprykę pokroić w paski i na oliwie z oliwek podsmażyć.
Komentarze