Kluski śląskie z kiełbasą w sosie pomidorowym

4.49 (172 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 400 g ziemniaków
    1 jajko
    25 g mąki ziemniaczanej
    25 g mąki pszennej
    Sól
    Pieprz
    Oregano
    Bazylia
    2 pętka kiełbasy śląskiej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Przecier pomidorowy
    1 cebula
    1 łyżka masła
    Oliwa z oliwek
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    Papryka mielona czerwona
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z kiełbasą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć ,jak najcieniej obrać ,gotować pod przykryciem na mocnym ogniu 30 min. Odcedzić ,a kiedy wystygną ,zemleć w maszynce do mięsa. Połączyć z jajkiem oraz przesianą mąką ,pszenną i ziemniaczaną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulki ,lekko je przypłaszczając i na środku zrobić niewielkie wgłębienie. Wkładać je do jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotuje ,zmniejszyć ogień. Kluski wyciągać 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.

    Do rondelka wrzucić masło i posiekaną cebulę ,zrumienić ,dodać przetarty sok pomidorowy i łyżkę koncentratu pomidorowego. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półtalarki ,wrzucić do sosu. Doprawić solą ,pieprzem ,słodką papryką ,bazylią i oregano. Gdyby sos był za rzadki ,odparować nadmiar płynu.

    Paprykę pokroić w paski i na oliwie z oliwek podsmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować