Kluski leniwe z sosem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Leniwe - po prostu rewelacja, a jeszcze do tego waniliowy sosik w pełni dopełnia i podkreśla ich smak.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g półtłustego twarogu
    2 jaja
    2 łyżki masła
    100g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli


    Sos waniliowy:

    1/3 szklanki śmietany 30%
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru waniliowego

    Ponadto:

    mąka do oprószenia blatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe Sosy

Kluski leniwe z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić.
  • 2. Do sera dodać 2 łyżki miękkiego masła, oraz 2 żółtka i wymieszać,
  • 3. Następnie dodać mąkę i sól i dokładnie połączyć.
  • 4. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, wymieszać przy pomocy szpatułki.
  • 5. Blat oprószyć mąką.
  • 6. Suchymi dłońmi rolować wałki ok 3 cm, następnie pod ukosem odcinać kluski.
  • 7. Kluski wrzucać na gotującą się wodę.
  • 8. Gotować ok minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • 9. Śmietankę zagotować z cukrem i masłem.
  • 10. Polać kluski leniwe przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować