Kluski lane na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.udka oczyść wymyj i ułóż w garnku. zalej zimną wodą i dodaj warzywa oraz przyprawy. nastaw na ogień. w momencie zagotowania zmniejsz płomień na taki żeby tylko rosół mrugał, absolutnie nie powinien gotować się gwałtownie ni bystro bo będzie mętny i biały jak mleko. jeśli po zagotowaniu pojawi się jakaś piana to zbierz ją.
rosół gotuje się tak około godziny do półtorej. jak się ugotuje to udka wyjmij i na gotujący rosół na wolnym ogniu kładź łyżką lub lej prze lejek.
ze składników na kluski wyrabiamy ciasto, o ile do mleka miało być konsystencji ciasta na racuchy o tyle do rosołu powinno być troszkę gęstsze żeby rosół nie był bardzo mętny. po wypłynięciu kluski gotujemy około 5-10 min. na talerzu posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarze