kluski lane na rosole

4.5 (147 ocen)

bardzo dobre zwłaszcza dla dzieci :)

Składniki:

  • 2-3 udka,
    2 marchewki,
    kawałeczek selera
    1 pietruszka,
    liście:por, seler,pietruszka- związane bawełnianą nitką
    liść laurowy,
    1 ziarnko ziela angielskiego,
    6-7 ziaren pieprzu prawdziwego
    1 cebula opieczona nad ogniem,
    sól pieprz do smaku
    natka pietruszki do talerza


    kluski lane:
    1 szkl wody
    1 szkl mąki
    2 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Kluski

Kluski lane na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. udka oczyść wymyj i ułóż w garnku. zalej zimną wodą i dodaj warzywa oraz przyprawy. nastaw na ogień. w momencie zagotowania zmniejsz płomień na taki żeby tylko rosół mrugał, absolutnie nie powinien gotować się gwałtownie ni bystro bo będzie mętny i biały jak mleko. jeśli po zagotowaniu pojawi się jakaś piana to zbierz ją.

    rosół gotuje się tak około godziny do półtorej. jak się ugotuje to udka wyjmij i na gotujący rosół na wolnym ogniu kładź łyżką lub lej prze lejek.
    ze składników na kluski wyrabiamy ciasto, o ile do mleka miało być konsystencji ciasta na racuchy o tyle do rosołu powinno być troszkę gęstsze żeby rosół nie był bardzo mętny. po wypłynięciu kluski gotujemy około 5-10 min. na talerzu posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować