Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne i delikatne kluski jogurtowe z sosem na bazie mrożonych truskawek, chia i ksylitolu. Polecam na obiad.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kluski jogurtowe :
    400 ml gęstego jogurtu naturalnego
    2 jajka
    1 łyżka ksylitolu
    1 szkl mąki pszennej
    6 - 8 łyżek mąki kokosowej
    szczypta soli
    woda do gotowania klusek
    sól
    olej
    Składniki na sos truskawkowy :
    25 dag mrożonych truskawek
    1 łyżka ksylitolu
    1 łyżka chia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Jajko

Kluski jogurtowe z domowym sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożone truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy ksylitol, odstawiamy. Do drugiego garnka wlewamy wodę i dodajemy sól, olej, zagotowujemy.
    W międzyczasie do miski wkładamy jogurt, jajka, ksylitol, sól i mieszamy.
    Wsypujemy obie mąki i ponownie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników.
    Łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez chwilę i przekładamy na cedzak, przykrywamy pokrywką.
    Truskawki blendujemy i stawiamy garnek na gaz.
    Gotujemy przez 5 minut i wsypujemy chia i zagotowujemy.
    Kluski przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować