Kluseczki kładzione z ziemniakami

4.5 (141 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty p[rzep[is na smaczny obiad, możemy do nich wykorzystać ziemniaki co nam zostały z wcześniejszego obiadu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dag gotowanych ziemniaków
    40 dag mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    5 łyżek oleju
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluseczki kładzione z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mąkę wsypać do miski, dodać przyprawy, olej, jajka i mleko, wymieszać przy pomocy łyżki. Ziemniaki dodać do ciasta i dokładnie z nim połączyć ( powstanie gęste ciasto).
    W dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, maczając łyżkę w gorącej wodzie nabierać niewielką ilość ciasta i kłaść na wrzątek, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki podajemy zaraz po przygotowaniu polane tłuszczem z dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować