Makaron z serem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo syta i kaloryczna potrawa, której smak podkreśla musztarda i ser cheddar.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu (kolanka, świderki,muszelki)
    60 g mąki
    500 ml mleka
    250 ml śmietanki
    250 g tartego cheddara
    250 g zielonej fasolki szparagowej
    sól,świeżo zmielony pieprz
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu
  • 2. W dużym rondlu roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1 min. Stopniowo dodawać mleko, śmietankę i pół płakiej łyżeczki soli, szczypte pieprzu i gałkę muszkatałową. Doprowadzić do wrzenia aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając
  • 3. Sos zdjąć z ognia wmieszać musztardę i 3/4 sera. Mieszać aż ser się roztopi.
  • 4. Do gotowego sosu wsypać ugotowany makaron i 3/4 fasolki szparagowej. Wylać to do naczynia żaroodpornego, posypać resztą fasolki i sera.
    Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220ºC

Porady

Ja wzbogaciłam ten makaron fasolką szparagową ale można ją zastąpić np. pokrojoną w kostkę szynką, mięsem z kurczaka, brokułami lub pomidorami. Można również przyrządzić te potrawę bez tych dodatków jeżeli ktoś nie lubi. Potrawa dobrze smakuje z lodową sałatą wymieszaną z oliwą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować