Kluchy pyzuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę , 1 łyżkę cebuli odkładamy ( będzie potrzebna do farszu ) , na patelnię dodajemy boczek i smażymy do zrumienienia razem z cebulką .
2.Mięso z udek mielimy ,dodajemy podsmażoną cebulkę , posiekaną natkę pietruszki oraz marchewkę rozgniecioną widelcem . Doprawiamy solą i pieprzem .
3.Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną ,mąkę pszenną ,jajko , szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ( takie jak na kluski śląskie ).
4.Odrywamy porcję ciasta i formujemy podłużny placuszek na który nakładamy farsz .
5.Zlepiamy i formujemy wrzecionowatą kluskę .Układamy na talerzu posypanym mąką .Gotujemy ok.5-7 minut w osolonym wrzątku .Wykładamy na talerz i posypujemy przesmażonym boczkiem z cebulką .
Porady
Rodzaj farszu to już sprawa indywidualna - można eksperymentować :)
Komentarze