Kluchy pyzuchy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Fajny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków -przeciśniętych przez praskę
    20 dag boczku
    2 udka ugotowane w rosole
    marchewka ugotowana w rosole
    2 cebule
    25 dag mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    natka pietruszki
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluchy pyzuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy boczek z cebulką . 1. Na oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę , 1 łyżkę cebuli odkładamy ( będzie potrzebna do farszu ) , na patelnię dodajemy boczek i smażymy do zrumienienia razem z cebulką .
  • Robimy farsz. 2. Mięso z udek mielimy ,dodajemy podsmażoną cebulkę , posiekaną natkę pietruszki oraz marchewkę rozgniecioną widelcem . Doprawiamy solą i pieprzem .
  • Robimy ciasto . 3. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną ,mąkę pszenną ,jajko , szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ( takie jak na kluski śląskie ).
  • Nakładamy farsz i zawijamy. 4. Odrywamy porcję ciasta i formujemy podłużny placuszek na który nakładamy farsz .
  • Zlepiamy nadając im podłużny kształt . 5. Zlepiamy i formujemy wrzecionowatą kluskę .Układamy na talerzu posypanym mąką .Gotujemy ok.5-7 minut w osolonym wrzątku .Wykładamy na talerz i posypujemy przesmażonym boczkiem z cebulką .

Porady

Rodzaj farszu to już sprawa indywidualna - można eksperymentować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować