5.Do przestudzonych ziemniaków dodać obie mąki , jajko i dokładnie wyrobić ciasto.
6.Ciasto ziemniaczane nabierać porcjami wielkości mniej więcej piłki tenisowej (dłonie dobrze jest lekko zanurzać w mące pszennej), formować kulę, lekko spłaszczyć ją w dłoni, nałożyć 2 łyżki nadzienia (lekko je dociskając) i zlepiać jak pączki.
7.W dużym zagotować wodę z dodatkiem soli (ok. 4 łyżek) i oleju (1-2łyżki). Na gotująca wodę ostrożnie wkładać kluchy, równie ostrożnie je zamieszać drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować je na wolnym ogniu ok. 8 minut.
8.* Kluchy podawać z ulubioną surówką, z dodatkiem skwarków z boczku i cebulki.
9.** Dobrze smakują również na drugi dzień odgrzane na patelni, na której smażymy nową porcję skwarków.
10.*** Z podanych proporcji wychodzi 15 kluch wielkości piłki tenisowej.
Komentarze