Babeczki z gryczano-czekoladowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Czekoladę i kaszę można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów. Ja postanowiłam użyć ich jako farszu do babeczek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta:

    450 gram mąki pszennej

    2 żółtka

    1 jajko

    250 gram margaryny

    ¾ szklanki cukru pudru

    2 Łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki farszu:

    1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na mleku

    Szklanka pokrojonych orzechów włoskich

    80 gram czekolady mlecznej

    30 gram czekolady gorzkiej

    3 łyżki masła

    2 ubite białka

    Łyżeczka kakao

    1/3 łyżeczki Cynamonu

    Łyżka cukier waniliowego

    Cukier puder do smaku
    PS. U mnie szklanka jest o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z gryczano-czekoladowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder , margarynę i posiekaj dokładnie nożem. Na końcu dodaj żółtka, jajko i zagnieć dokładnie ciasto.
    Farsz: czekolady roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Następnie powstałą , lekko wystudzoną masę wymieszaj z kaszą gryczaną, orzechami, białkami, kakao, cynamonem i cukrem waniliowym. Wsyp też do smaku cukier puder i wymieszaj szpatułką.
    2/3 ciasta wyłóż na dno i brzegi foremek na babeczki . Do środka wyłóż nadzienie. Na wierzch wyłóż rozdrobnione kawałki reszty ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 25 -30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować