Kotlety gryczano-grochowe

  • wyświetlono: 5561 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jest to efekt moich eksperymentów kulinarnych - kotlety wyszły świetne w smaku!

  • 30min

Składniki

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1/2 szklanki mączki grochowej
1 jajko
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety gryczano-grochowe

  • 1. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w dwóch szklankach wody, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajko, mączkę grochową, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe okrągłe kotleciki.
  • 2. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dowolną surówką.

Porady

Mączkę grochową można przygotować samemu mieląc w młynku do kawy groch łuskany w połówkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzukasza gryczanagrochkotlety gryczanemączka grochowa

Komentarze

Podobne przepisy

pieczeń gryczano-ziemniaczana

Dodane przez: PrzepisyBozeny

pieczeń gryczano-ziemniaczana

pyszna przekąska

Grochowo- -kalafiorowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Grochowo- -kalafiorowe

Mieszkam w Górach Świętokrzyskich....

Kotlety rybne

Dodane przez: Cukiereczek

Kotlety rybne

Kotlety rybne przygotowałam na...

kotlety słoneczne

Dodane przez: mariosylwia

Kotlety słoneczne

Pyszne kotlety z piersi z kurczaka...

gołąbki

Dodane przez: PrzepisyBozeny

gołąbki gryczano-mięsne

są bardzo smaczne

Bliny gryczano-pszenne z nadzieniem ze szpinaku i fety

Dodane przez: sonieczka

Bliny gryczano-pszenne ze szpinakiem i fetą

Uprościłam trochę przepis na ruskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE