Kluchy na łachu

4.49 (196 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

czyli kluski gotowane na parze. Nazywane tez bywaja buchtami. Tradycyjne danie Wielkopolskie.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (+ mąka do podsypywania): 1 kilogram
    - mleko: 1.5 szklanki
    - drożdże swieże: 5 dekagramów
    - jaja: 4 sztuki
    - masło lub margaryna: 5 łyżek
    - cukier: 2 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kluchy na łachu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluchy na łachu 1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego cukier i drożdze oraz 4-5 łyżek mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, jaja i stopiony, wystudzony tłuszcz oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto (nie powinno kleić się do miski ani rąk). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętosć). Stolnicę posypujemy mąką. Nabieramy porcje ciasta i formujemy z nich "bułeczki" (można tez rozwałkowywać porcje ciasta i wycinać krążki za pomocą szklanki), układamy na stolnicy i zostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośniecia. Do szerokiego garnka wlewamy wode, na wierzchu układamy gazę, tetrę (lub inną tkaninę) i ciasno obwiązujemy. Całość przykrywamy i zagotowujemy wodę. Na tkaninie porcjami układamy buchty, nakrywamy (ja użyłam metalowej miski pasującej szerokościa do garnka) i gotujemy na parze 10 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub do zup. Jeśli ktoś posiada parowar to może je gotować na nim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować