Klopsy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Małe kulki z mięsa mielonego z warzywami - cukinią, brokułem i pieczarkami. To pyszny pomysł na danie jednogarnkowe.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego,

    1 jajko,

    2 ząbki czosnku,

    mała cebula,

    sól, pieprz,

    250 g cukinii,

    250 g pieczarek,

    150 g brokuła,

    150 g pomidorków koktajlowych,

    200 ml bulionu,

    łyżka oleju,

    2 łyżki jogurtu lub śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie. Formujemy małe kulki, które podsmażamy po oleju przez 5 minut. Przekładamy na talerz.

    Na tę samą patelnię wkładamy brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki, pieczarki pokrojone w grubsze plastry oraz cukinie w grubsze pół plastry. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minuta, aż warzywa będą miękkie.

    Dodajemy usmażone wcześniej mięso oraz przekrojone na pół pomidorki, zabielamy delikatnie jogurtem/śmietaną. Przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować