Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpeciki:
Soczewicę wcześniej namoczoną na 1 h ugotować z dodatkiem soli, odcedzić na sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach podsmażyć na łyżce oleju, aż woda odparuje.
2.Soczewicę zblendować, dodać pieczarki, otręby, mąkę kukurydzianą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
3.Sos pomidorowy:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, oregano. jak czosnek wypuści aromat, wlać pomidory z puszki i wywar, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, cayenne, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Całość zblendować.
4.Do kremu włożyć pulpeciki, lekko podgrzać. Podawać z julienkami z warzyw.
Komentarze