Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Mięciutkie klopsiki rozpływają się w ustach - smakują wspaniale!

Składniki:

  • PULPECIKI:

    0,5 szklanki soczewicy (ja użyłam brązowej)
    0,5 kg pieczarek
    3 łyżki otrębów owsianych lub gryczanych
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    sól, pieprz
    łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    szczypta cayenne
    czosnek w proszku
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

    SOS POMIDOROWY:

    puszka pomidorów krojonych
    3/4 szklanki wywaru z warzyw
    2 ząbki czosnku,
    łyżeczka oregano
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
    0,5 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki cayenne (można więcej:))
    julienki z marchewki i paseczki szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsiki z soczewicy i pieczarek w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:
    Soczewicę wcześniej namoczoną na 1 h ugotować z dodatkiem soli, odcedzić na sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach podsmażyć na łyżce oleju, aż woda odparuje.
  • 2. Soczewicę zblendować, dodać pieczarki, otręby, mąkę kukurydzianą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na ręczniku papierowym.
  • 3. Sos pomidorowy:
    Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać posiekany drobno czosnek, oregano. jak czosnek wypuści aromat, wlać pomidory z puszki i wywar, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, cayenne, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Całość zblendować.
  • 4. Do kremu włożyć pulpeciki, lekko podgrzać. Podawać z julienkami z warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować