Klopsiki z pomuchla po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę wkładamy do niewielkiej miseczki i zalewamy mlekiem.
Rybę oraz boczek mielimy na najmniejszych oczkach, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na łyżce masła podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy do farszu.
Do garnka wlewamy około półtorej litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy w mącę i wrzucamy na wodę, Gotujemy do wypłynięcia.
Na patelnię, na której podsmażaliśmy cebulę dodajemy drugą łyżkę klarowanego masła.
Ugotowane klopsiki odcedzamy i delikatnie wkładamy na patelnię. Podsmażamy na złoty kolor, następnie zalewamy śmietanką, doprawiamy czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po dziesięciu minutach dodajemy posiekany koperek.
Komentarze