Klopsiki z pomuchla po kaszubsku

3 (2 ocen)

  • 40 min

Wspaniałe, regionalne danie kuchni kaszubskiej. ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza
    100 g surowego boczku bez skóry
    1 biała cebula
    1 mała bułka
    1 pęczek koperku
    300 ml śmietanki 30 %
    sól i pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    1 jajko
    woda
    mleko
    4 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Klopsiki z pomuchla po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę wkładamy do niewielkiej miseczki i zalewamy mlekiem.

    Rybę oraz boczek mielimy na najmniejszych oczkach, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Na łyżce masła podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy do farszu.

    Do garnka wlewamy około półtorej litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy w mącę i wrzucamy na wodę, Gotujemy do wypłynięcia.

    Na patelnię, na której podsmażaliśmy cebulę dodajemy drugą łyżkę klarowanego masła.

    Ugotowane klopsiki odcedzamy i delikatnie wkładamy na patelnię. Podsmażamy na złoty kolor, następnie zalewamy śmietanką, doprawiamy czosnkiem, solą oraz pieprzem. Po dziesięciu minutach dodajemy posiekany koperek.

    Podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Koper Ryby Śmietanka Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować