Klops ze szpinakiem i bryndzą

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tego klopsa uwielbiam, jest pyszny, zdrowy i mało kaloryczny (mało tłuszczu dużo białka) :) Na obiad proponuję z pieczonymi ziemniaczkami, a na kolację z sałatką z vinaigrette :)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KLOPS:
    - mięso z indyka: 1 kilogram
    - pietruszka zielona: 2 pęczki
    - musztarda francuska: 3 łyżeczki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - płatki chili: 1 szczypta
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - bryndza: 100 gramów
    - szpinak świeży w liściach: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops ze szpinakiem i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pieczemy, lub grillujemy, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki, szpinak myjemy, ser kroimy w paseczki.
  • klops 2. Mięso zmielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i szpinak.
  • klops 3. Klopsa delikatnie zwijamy, smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy klopsa. Pieczemy 45 minut.

    Gdy przygotowujemy danie z pieczonymi ziemniaczkami, wkładamy je pokrojone w ćwiartki i posmarowane oliwą z oliwek razem z klopsem, na osobnej blaszce.
  • 5. Składniki odżywcze (1 porcja klopsa=1 gruby plaster)

    kcal: 213 tłuszcz: 12g; białko: 25g; węglowodany: 3g błonnik: 1g
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować