Kasza z bryndzą i szpinakiem z szaszłykiem warzywnym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kasza....tak niedoceniona, a tak zdrowa! Kasza przewyższa swoimi wartościami odżywczymi makaron czy ryż, warto więc pamiętać o niej chociaż raz w tygodniu:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KASZA:
    - kasza gryczana: 250 gramów
    - bulion warzywny: 500 mililitrów
    - bryndza: 100 gramów
    - szpinak (świeży, drobno posiekany): 150 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - czosnek (ząbek): 1 sztuka
    SZASZŁYK:
    - pieczarki: 10 sztuk
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek do smarowania: 1 łyżka
    SOS:
    - jogurt naturalny: 300 mililitrów
    - koperek świeży: 1 pęczek
    - kiełki brokuła: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kasza z bryndzą i szpinakiem z szaszłykiem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos: wymieszać jogurt z posiekanym koperkiem i posiekanymi kiełkami, odstawić do lodówki.
  • 2. Przygotować szaszłyki (10 sztuk), nabić kawałki papryki i pieczarek, posmarowac oliwą, upiec w piekarniku, lub podsmażyc na patelni na oliwie. Przyprawić solą.
  • 3. Kaszę gryczaną zalać bulionem, gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotową wymieszać z jajkiem i szpinakiem, podsmażyć na patelni. Do gorącej kaszy dodać pokruszoną bryndzę, wymieszać uformować babeczki z filiżanki lub foremki, podawać z szaszłykami i sosem jogurtowym.
  • 4. Składniki odżywcze (1 porcja)

    kcal: 320 białko:20g; tłuszcz: 9g; węglowodany:45g; błonnik: 6g
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować