KLOPS Z JAJKIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolorowy i smakowity! Jako danie główne lub przystawka, a tak prosty, że przyrządzi go bez problemu każdy

  • 30 min

Składniki:

  • 500g mielonej wieprzowiny
    500g mielonego mięsa drobiowego
    2 średnie cebule
    5jajek
    1 kajzerka
    2-3 łyżki tartej bułki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka dymki - tylko górna część- piórka
    kilka łyżek oleju
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. Cebule obierz, posiekaj, podsmaż na oleju. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie. 4 jajka ugotuj i obierz. Posiekaj natkę i dymkę.
  • Zmieszane ciasto na klopsa 2. W misce połącz mięsa. dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę, zieleninę, surowe jajko i bułkę tartą. Przypraw obficie solą i pieprzem.
    Farsz dokładnie wymieszaj.
  • mmtt 3. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyłóż połowę farszu.
  • Jajka ułożone na połowie farszu 4. Na farsz ułóż jajka, a następnie zakryj je drugą połową farszu.
    Klops przykryj folia aluminiową i piecz godzinę w temperaturze 190 stopni. 20 min przed końcem usuń folię, żeby klop się przyrumienił

Porady

Klops można przyrządzić też samego mięsa wieprzowego, lub wołowego. Danie podawaj na ciepło - pokrojone w grube plastry, a na zimno np. z pieczywem -pokrojone w cieńsze plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować