ptysie klasyczne

4.5 (163 ocen)

  • 40 min

pyszne małe conieco do kawki :)

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki wody
    65 gram masła
    0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 jaja
    szczypta soli
    nadzienie:
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    2 śmietanfixy
    4 płaskie łyżki cukru pudru
    cukier puder na górę do obsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Ptysie

Ptysie klasyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy z masłem, cukrami i solą, dodajemy mąkę i mieszamy dopóki masa się nie zagęści i nie zacznie ładnie odchodzić od ścianek garnka (około 3 minut). Następnie masę schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy jaja i miksujemy blenderem na idealnie jednolitą masę.
    Ciasto przekładamy do szprycy do kremów i na blasze wyłozonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (szersze u dołu, zwężające sie ku gorze stożki), mnie wyszło 8 sztuk.
    Pieczemy najpierw w 200 stopniach przez pierwsze 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy dalsze 15 minut (czyli łącznie 30 minut).
    Po upieczeniu uchylamy lekko drzwi piekarnika i w tej pozycji adaptujemy ptysie przez 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je na blat i schładzamy całkowicie.

    WAŻNE: PODCZAS PIECZENIA ABSOLUTNIE NIE UCHYLAJMY DRZWI PIEKARNIKA, BO PTYSIE NAM KLAPNĄ !

    Śmietankę ubijamy ze śmietanfixami i cukrem pudrem.
    Ptysie przekrajamy na pół, do środka szprycą wstrzykujemy śmietankę i przykrywamy "czapeczkami". Na talerzach posypujemy cukrem pudrem.

Porady

do śmietany możemy również dodać sezonowe owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować