Klasyczne muffinki czekoladowe

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Bardzo proste w wykonaniu, a smak zachwyca. Najpyszniejsze muffinki czekoladowe :-)

  • 40 min

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
    25 g kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g gorzkiej czekolady (posiekanej lub groszków czekoladowych)
    200 ml mleka
    1 (duże) jajko
    150 g brązowego cukru
    1/2 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Klasyczne muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klasyczne muffinki czekoladowe 1. W jednej misce łączymy składniki suche tj. mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do tego mleko i olej. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy, aż do połączenia. Na koniec wrzucamy groszki czekoladowe.
  • 2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy do 3/4 wysokości gotowym ciastem. Pieczemy około 20 - 25 min w temperaturze 200 stopnie, do tak zwanego suchego patyczka. Z podanych proporcji wychodzi około 12 - 14 babeczek.

Porady

Muffinki po upieczeniu można dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować