klasyczna drożdzówka

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

idealna dla początkujących cukierków

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 3 szkl mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 kost drożdży
    • 1 szkl cukru
    • 1/3 kost margaryny roztopionej
    Owoc- wedle uznania: jabłka, rabarbar czy wiśnie
    Kruszonka :
    • 1/2 kost masła
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 1/2szkl mąki
    • Szczypta proszku do pieczenia
    Lukier:
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 2 łyżeczki przegotowanej wody letniej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Klasyczna drożdzówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Wszystkie składniki zagnieść ręką tak aby powstała kruszonka.
  • 2. Ciasto:
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i letnie mleko. Wszystko dobrze wmieszać. Dodać roztopiona margarynę i mąkę, wyrobić ciasto na gładką masę i wyłożyć na blaszkę ( ok 39*25 cm) wyłożoną pergaminem. odstawić do wyrośnięcia na ok 15-20minut. Na ciasto położyć owoc i kruszonkę. Piec ok 40 min w temp 200stopni. Po ostudzeniu polukrować.
  • 3. Lukier:
    Cukier z wodą wymieszać tak aby powstała jednolita gładka masa.

Porady

do drożdżówki zamiast owoców można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Aby urozmaicić kruszonkę połowę mąki można zastąpić wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować