Klasyczna drożdzówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść ręką tak aby powstała kruszonka.
2.Ciasto:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i letnie mleko. Wszystko dobrze wmieszać. Dodać roztopiona margarynę i mąkę, wyrobić ciasto na gładką masę i wyłożyć na blaszkę ( ok 39*25 cm) wyłożoną pergaminem. odstawić do wyrośnięcia na ok 15-20minut. Na ciasto położyć owoc i kruszonkę. Piec ok 40 min w temp 200stopni. Po ostudzeniu polukrować.
3.Lukier:
Cukier z wodą wymieszać tak aby powstała jednolita gładka masa.
Porady
do drożdżówki zamiast owoców można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Aby urozmaicić kruszonkę połowę mąki można zastąpić wiórkami kokosowymi.
Komentarze