Drożdzówka z kremem waniliowym

  • wyświetlono: 872 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

to wspaniały pomysł na udoskonalenie domowej drożdżówki, która i bez kremu jest pyszna. Z kremem po prostu rozpływa się w ustach. Polecam :)

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

CIASTO DROżDżOWE:
- mąka pszenna: 500 gramów
- drożdże: 4 gramy
- mleko: 150 mililitrów
- Jajko: 1 sztuka
- masło: 2 łyżki
- cukier: 100 gramów
- cukier waniliowy: 0.5 opakowania
- sól: 1 szczypta
KRUSZONKA:
- mąka pszenna: 100 gramów
- cukier: 50 gramów
- masło: 50 gramów
KREM WANILIOWY:
- jajka: 2 sztuki
- mąka pszenna: 3 łyżki
- cukier: 50 gramów
- cukier waniliowy: 0.5 opakowania
- masło: 2 łyżki
- mleko: 1 szklanka

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdzówka z kremem waniliowym

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. Do większej miski wlewamy ciepłe mleko, łyżeczkę cukru i drożdże - dokładnie mieszamy. Na wierzch sypiemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po jakimś czasie drożdże wypełnią miskę.
  • 2. W drugiej misce umieszczamy mąkę, jajko, cukier, 2 łyżki masła, cukier waniliowy, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Ręką lub mikserem wyrabiamy elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, masło i cukier umieszczamy w misce i ugniatamy ręka aż powstaną grudki i okruszki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam blachy do piekarnika z podwyższonymi brzegami. Rozkładamy równo, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwie polowy.
  • 5. Przygotowujemy krem. Jajka ubijamy mikserem na puszysta masę, dodajemy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Na koniec dodajemy mleko - mieszamy i przelewamy masę do rondelka. Dodajemy masło i zagotowujemy, mieszamy aż do zgęstnienia. Uważamy by masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Krem chłodzimy.
  • 6. Krem wykładamy na dolną połowę ciasta i przykrywamy górną, z kruszonką. W tym momencie ciasto jest gotowe do jedzenia. :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimadrożdżoweWigiliaWielkanocdrożdżówkakomuniawalentynkikuchnia polskajesieńpiknikkolacja we dwojePRZYJĘCIE DLA DZIECIkrem wanilinowy

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik szarlotkowy z kremem waniliowym

To najlepsza szarlotka jaką jadłam....

Rolada z kremem waniliowym i bananami

Dodane przez: alaaa

Rolada z kremem waniliowym i bananami

Wyjątkowo pyszne połączenie smakowe...

bułeczki z porzeczkami

Dodane przez: czekoladka

Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami

Bułeczki są wyborne, krem dosłownie...

Rurki

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Rurki z waniliowym kremem

Rurki z kremem są ze mną od dzieciństwa....

babeczki

Dodane przez: monikaT83

Waniliowe babeczki z malinowym kremem

W poniedziałek byli goście w domu...

SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM...

Mini serniczki o smaku waniliowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE