Kiszone mielone

5 (172 ocen)

  • 20 min

Do tej pory mielone robiłam tradycyjne lub z pieczarkami. Ale lubię je jeść z ogórkiem kiszonym jako dodatkiem, więc tu połączyłam te smaki w kotlecie - wyszły przepyszne! :)

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2-3 większe ogórki kiszone
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 kostki sera feta
    1 jajko
    7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania)
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka bazylii
    szczypta kminku
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Kiszone mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone (ja użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy.
  • 2. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (żeby w środku się upiekły).

Porady

Masy nie trzeba dosalać - ser feta jest wystarczająco słony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sery Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować