Dynia piżmowa w stylu hasselback

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna pieczona dynia piżmowa, dzięki głębokim nacięciom zioła i masło dociera do jej środka, dzięki czemu każdy jej kawałek jest pełny smaku i aromatu.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia piżmowa

    200 g masła
    kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    cebula czerwona
    chili żółte
    chili czerwone
    rozmaryn
    kilka świeżych listków laurowych
    sól morska
    koperek
    natka pietruszki sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Dynia piżmowa w stylu hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Dynię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazdo nasienne. Dynię układamy między dwoma pałeczkami do sushi lub drewnianymi łyżkami i kroimy na cienkie plasterki (dzięki łyżkom/pałeczkom nie docinamy do końca). Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego.

    Do rondelka przekładamy masło dodajemy starty imbir, przeciśnięty czosnek, cienko pokrojoną cebulę, chili pokrojone w plasterki, listki rozmarynu, liście laurowe oraz sól. Masło rozpuszczamy.
    Masłem z ziołami polewamy dynię. Pieczemy w 180 stopniach C, aż dynia stanie się miękka, co jakiś czas polewamy masłem.

    Gdy dynia jest już miękka do masła wsypujemy posiekaną pietruszkę i koperek. Dynię polewamy masłem i ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować