Leczo z cukinii

Chyba nie ma osoby, która odmówiłaby leczo z cukinii. Ta jednogarnkowa potrawa od początków lata aż po koniec jesieni króluje na naszych talerzach i lubiana jest chyba przez wszystkich. Duszone, miękkie pełne smaku warzywa w pysznym pomidorowym sosie to danie, które razem z duszoną młodą kapustą jest sztandarową potrawą na lato.

Zaletą leczo jest to, że nie musimy się przy nim napracować, w zasadzie samo się robi. To ogromny plus w upalne dni, kiedy chyba każdy woli korzystać z dobrej pogody niż stać w kuchni przy garnkach. Pokrojone warzywa wystarczy przesmażyć w odpowiedniej kolejności, dodać pełne smaku pomidory i dusić, aż całość będzie delikatna, miękka, a sos zgęstnieje.

 

Leczo z cukinii – z czym podać

Dodatki, o jakie wzbogacimy nasze leczo z cukinii, dają sporo możliwości. Zacznijmy od tego, że danie to doskonale smakuje ze świeżą bułką lub bagietką. Co więcej, kromki bułki pozwalają dokładnie wyczyścić talerz z sosu, co z pewnością uwielbiają robić łasuchy i miłośnicy tej potrawy. Jeśli nie przepadacie za dodatkiem pieczywa do obiadu, doskonałym towarzyszem leczo będzie także ryż.

 

Leczo z cukinii - dodatki

Ale to, z czym podamy leczo, to tylko jeden aspekt. Warto tez pomyśleć, czym można wzbogacić naszą potrawę, by była bardziej treściwa. Kawałki przesmażonego kurczaka lub kiełbasa pokrojona w półplasterki to najpopularniejsze opcje. Innym lubianym składnikiem leczo z cukinii są parówki. To chyba najszybsze rozwiązanie, jeśli zależy nam na mięsnej wersji.

Jeśli chcemy przygotować leczo z cukinii w wersji wege, wybierzmy porcję dodatkowych warzyw. Świetnie sprawdzi się tu bób, fasolka szparagowa albo cieciorka. To smaczna i sycąca porcja białka, wskazana dla osób, które mięsa nie jedzą. Nie zapomnijmy też o pieczarkach lub boczniakach.

Przygotowując wersję wegetariańską lub wegańską tego dania, można sięgnąć także po tofu i udusić je z warzywami. Polecamy wybrać to wędzone, które nada potrawie więcej smaku.

 

 

Przepis na leczo z cukinii

Nie istnieje jeden przepis na leczo z cukinii. A to dlatego, że każdy robi je po swojemu. Wystarczy, że zmienimy kombinację przypraw, jakimi doprawiamy nasze danie, a staje się ono już zupełnie inną potrawą. W końcu poza samymi warzywami czy innymi dodatkami (jak kurczak czy pieczarki) także przyprawy nadają aromatu i smaku całości.

Ale przyprawy to oczywiście nie najważniejszy składnik naszej potrawy. Na to, jak smakować będzie nasze leczo, przede wszystkim mają wpływ warzywa, które wrzucimy do garnka i razem udusimy.

Zastanówmy się więc, czy istnieje zatem podstawowy, bazowy przepis na leczo z cukinii? Podążając za definicją, leczo to rodzaj warzywnego gulaszu składającego się z pomidorów, papryki i cebuli. Klasyczne węgierskie leczo przygotowywane jest ze słoniną, a całość dusi się na smalcu, jednak w naszym kraju danie to przybrało to przede wszystkim bardziej warzywną i lżejszą formę, choć oczywiście dodatek mięsa funkcjonuje tak samo często, jak innych warzyw.

W naszym kraju równie popularne, jak leczo z cukinii, jest leczo z kabaczkiem. Wiele osób nie dostrzega subtelnej różnicy między tymi dwoma warzywami, różnią się jednak one od siebie. Obia jednak nadają się i są chętnie dodawane do leczo. I właśnie w naszym kraju przyjęło się, że leczo to potrawa przygotowywana z kabaczka lub cukinii z dodatkiem papryki i pomidorów z różnymi dodatkami. To właśnie połączenie składników możemy przyjąć za klasyczne leczo z cukinii.

 

 

 

Leczo z cukinii na zimę

Jeśli kochamy to danie i chcemy, by leczo z cukinii cieszyło smakiem na dłużej, zamknijmy je w słoikach na zimę. Leczo, niezależnie od tego, jakie warzywa do niego się doda, najlepiej smakuje, kiedy bazujemy na sezonowych składnikach, wygrzanych na słońcu warzywach pełnych smaku i witamin. Zimą warzywa nie smakują tak dobrze i są drogie, więc leczo, jako danie bazujące na świeżych produktach, lepiej zrobić latem w większej ilości i zamknąć do słoików.

 

Jak zrobić leczo z cukinii na zimę?

Takie leczo do słoików nie różni się w sposobie wykonania od tego, które podajemy od razu. Jedyne, czego więcej potrzebujemy, to słoiki. Najlepiej dostosować ich wielkość zależnie od ilości porcji, które chcemy odgrzewać. Jeśli zawczasu możemy przygotować sobie odpowiedniej wielkości porcje, mniejsze szanse, że nadmiar dania się zmarnuje, kiedy już otworzymy słoik.

Do leczo z cukinii przygotowanego na zimę można od razu dodać kawałki mięsa, ale polecamy zrobić przepis-bazę, który będzie można wzbogacać odpowiednimi dodatkami już po otwarciu. To pozwala na większą różnorodność i przygotowanie takiej potrawy, na jaką w danym momencie mamy ochotę.

Leczo na zimę przygotowujemy więc według swojego sprawdzonego przepisu (lub wykorzystujemy przepisy na leczo z naszego serwisu) i gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy na kuchenny blat wyłożony gazetami. Przykrywamy kocem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 

Zobacz też 12 przepisów na leczo.