Jemy go z frytkami, na kanapce z żółtym serem, dodajemy do sałatkowych sosów. Ketchup to coś, co każdy z nas ma w swojej lodówce. Warto ze świeżych, dojrzałych pomidorów przygotować przetwory na zimę - taki domowy ketchup będzie dużo lepszy niż kupny! Do przyrządzenia ketchupu możemy też użyć ulubionych przez nas dodatków np.: ziół lub mieszanych warzyw. 

Jak zrobić ketchup z pomidorów?

Ketchup z pomidorów to wersja podstawowa popularnego sosu. Jak go przygotować? Musimy pamiętać, że na kilka słoiczków czy butelek będziemy potrzebować kilka kilogramów pomidorów. Z około 3 kg otrzymamy mniej więcej litr ketchupu. Wynika to z faktu, że pomidory mają w sobie dużo wody i soku, które odparują w trakcie przygotowywania.

Pomidory myjemy, odrywamy szypułki i sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Blendujemy na gładką masę. Drobno pokrojone cebulę i dwa ząbki czosnku podsmażamy w głębokim garnku. Dolewamy pomidorową pulpę i gotujemy aż całość lekko zgęstnieje. Dolewamy ok. litra wody i znów redukujemy aż do uzyskania pożądanej gęstości. Ketchup z pomidorów można lekko posłodzić - zwłaszcza, jeśli robimy go z kwaskowych pomidorów. Warto dodać do niego także trochę soli i octu. Ketchup podkręcimy np. dodatkiem śliwki lub papryki. 

Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy je.

Ketchup z cukinii, dyni i papryki

Ketchup możemy przygotować nie tylko z pomidorów. Nazywamy nim wtedy po prostu gęsty, warzywny sos, który świetnie sprawdzi się jako dodatek zarówno do kanapek, jak i np. makaronu.

Świetną alternatywą dla ketchupu z pomidorów jest ketchup z cukinii. Dla uzyskania lepszego smaku i koloru możemy dodać do niego koncentrat pomidorowy i jabłko. 

Innym pysznym sosem jest ketchup z dyni. Zrobicie go równie łatwo jak tradycyjny, a możecie zaskoczyć swoich gości. Doprawcie go przyprawą curry, dodajcie też trochę imbiru i szczyptę cynamonu. Ketchup wspaniale sprawdzi się zwłaszcza w daniach orientalnych.

Jeśli wolicie jednak bardziej standardowe smaki, zróbcie ketchup z papryki. Jego ostrość możemy regulować w zależności od upodobań - wystarczy dodać mniej lub więcej papryczki chili.