Kiełbasa w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasy myjemy i nakłuwamy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy, lekko studzimy i smarujemy olejem.
2.Przygotowujemy glazurę: dżem żurawinowy mieszamy z chrzanem i wódką.
3.Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż się zrumienią. Smarujemy połową glazury i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie kiełbasy odwracamy
i smarujemy pozostałą glazurą. Pieczemy kolejne 10 minut.
4.Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Wykładamy kiełbasy. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem.
Komentarze