Kęsy dorsza na sałacie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna propozycja dla miłośników ryb i sałatek.

  • 30 min

Składniki:

  • <i>kęsy dorsza:</i>
    400 g fileta z dorsza
    1 jajko
    bułka tarta ew. mąka
    1 łyżeczka czerwonej papryki
    2 łyżeczki natki pietruszki
    sól
    pieprz

    <i>sałata:</i>
    mała główka sałaty lodowej
    garść pomidorów koktajlowych
    3 ogórki gruntowe
    1 mała cebula czerwona
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz

    <i>sos koperkowy:</i>
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    mały pęczek koperku
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kęsy dorsza na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kęsy dorsza:
    Filety umyć, wysuszyć, pokroić na kawałki na jeden kęs, przyprawić, wymieszać i odstawić. Do miski wbić jajko, rozbełtać widelcem i włożyć do miski przyprawione filety. Odstawić na czas przygotowania sałaty, po czym smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 2. sałata:
    Warzywa umyć i oczyścić Ogórka i cebulę obrać ze skóry. Sałatę drobno pokroić i przełożyć do miski. Pomidorki przekroić na pół, ogórki na drobne talarki, a cebulę w cieniutkie piórka i wszystko dodać do sałaty, przyprawić, skropić olejem i wymieszać.
  • 3. sos koperkowy:
    Koperek umyć, odcisnąć i drobniutko pokroić. Do miseczki włożyć majonez, jogurt, koperek i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą.
    Na talerz nałożyć sałatę i sos a a na nią położyć świeżo usmażoną rybę.

Porady

Kęsy dorsza na sałacie to bardzo smaczna przystawka, która podana w towarzystwie pieczonych ziemniaków tworzy pyszne danie główne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować