Keks na białkach z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kiedy zostaną nam białka można przygotować takie proste, szybkie, ale bardzo smaczne ciasto. Z truskawkami jest wilgotne, idealne na wizytę niezapowiedzianych gości :) Polecam :)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    200 g masła
    7 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g truskawek
    lukier: 1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    odrobina czerwonego barwnika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Keks na białkach z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puch, po trochu dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masłem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z całością.
  • 2. Truskawki umyć , osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w niewielką kostkę. Keksówkę o dł.30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta i poukładać połowę truskawek. Wylać pozostałe ciasto i na wierzchu powtykać pozostałe truskawki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok.40-50 min. w 180 st. Wystudzić.
  • 3. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, odrobiną gorącej wody i barwnika. Polać po wierzchu ciasta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować