Kiedy zostaną nam białka można przygotować takie proste, szybkie, ale bardzo smaczne ciasto. Z truskawkami jest wilgotne, idealne na wizytę niezapowiedzianych gości :) Polecam :)
20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki
200 g masła
7 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g truskawek
lukier: 1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina czerwonego barwnika
Keks na białkach z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć na puch, po trochu dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masłem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z całością.
2.Truskawki umyć , osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w niewielką kostkę. Keksówkę o dł.30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta i poukładać połowę truskawek. Wylać pozostałe ciasto i na wierzchu powtykać pozostałe truskawki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok.40-50 min. w 180 st. Wystudzić.
3.Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, odrobiną gorącej wody i barwnika. Polać po wierzchu ciasta. Smacznego!
Komentarze