Keczup z cukinii i śliwek

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ma słodko- kwaśny smak z delikatną nutą pikanterii. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs a nawet frytek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg cukinii (bez skórki i pestek)
    200 g cebuli
    400 g papryki czerwonej
    1-2 ząbki czosnku
    200 g śliwek węgierek
    400 g koncentratu pomidorowego
    1/3 szkl octu jabłkowego
    80 g cukru
    2 łyżki soli
    pieprz cayenne
    słodka papryka w proszku
    bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z cukinii i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce. Paprykę, cebulę oraz śliwki szatkujemy w malakserze. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Gotujemy aż zmiękną, około 25 minut.
  • 2. Następnie dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dokładamy przeciśnięty czosnek, pieprz, paprykę w proszku, bazylię oraz koncentrat pomidorowy. Stale mieszając gotujemy aż keczup zgęstniej.
  • 3. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować