Ma słodko- kwaśny smak z delikatną nutą pikanterii. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs a nawet frytek.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg cukinii (bez skórki i pestek)
200 g cebuli
400 g papryki czerwonej
1-2 ząbki czosnku
200 g śliwek węgierek
400 g koncentratu pomidorowego
1/3 szkl octu jabłkowego
80 g cukru
2 łyżki soli
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
bazylia
Keczup z cukinii i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię ścieramy na tarce. Paprykę, cebulę oraz śliwki szatkujemy w malakserze. Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Gotujemy aż zmiękną, około 25 minut.
2.Następnie dodajemy cukier oraz ocet i gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dokładamy przeciśnięty czosnek, pieprz, paprykę w proszku, bazylię oraz koncentrat pomidorowy. Stale mieszając gotujemy aż keczup zgęstniej.
3. Gorący przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w 80 stopniach.
Komentarze