Keczapy marchewkowe

0 (0 ocen)

Placuszki marchewkowe z ketchup'em - stanowią pełnowartościowy posiłek. Można zajadać na ciepło z ulubionym sosem lub na zimno z dipem czosnkowym, ziołowym itp.

Składniki:

  • 1300 g obranej marchewki
    8 łyżek ketchup'u pikantnego
    2 jajka
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    4 płaskie łyżki bułki tartej
    1 pęczek szczypiorku
    3 łyżeczki pieprzu ziołowego
    3 łyżeczki oregano suszonego
    przyprawa do drobiu do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Musy Dania główne Placki

Keczapy marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keczapy marchewkowe 1. Marchewkę ugotować, pognieść (jak ziemniaki) i wystudzić. Następnie dodać ketchup i ponownie pognieść. Szczypiorek posiekać, dodać do marchewki wraz z pozostałymi składnikami - wymieszać na jednolitą masę.
  • Keczapy marchewkowe 2. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać porcje masy marchewkowej, formować placki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
    Podawać na ciepło jako samodzielne danie. Placki można polać również sosem (pieczeniowym, myśliwskim lub grzybowym). Na zimno smakują z dipem czosnkowym lub ziołowym.

Porady

Z podanych składników wychodzi 20 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować