Udka po amerykańsku

  • wyświetlono: 3760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 2

Marynata na bazie ketchupu i sosu worcester. Takich udek jeszcze nie jedliście, słodko-pikantne w pysznym sosie ketchupowym. Palce lizać!

Iwona75
  • 120min

Składniki

1100 g udek kurczaka
300 ml ketchupu
2 łyżki sosu worcester
2 łyżki octu ryżowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 chilli, może być suszone lub płatki
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki oliwy

Do zapiekania będzie też potrzebna duża forma żaroodporna.

Sposób przygotowania przepisu:

Udka po amerykańsku

  • 1. Cebulę, czosnek obierz i drobno posiekaj, chilli również posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i smaż ją do całkowitego zabrązowienia a nawet lekkiego przypalenia, dodaj czosnek i chilli, smaż chwilę. Dodaj cukier i pozwól mu się stopić, dodaj ketchup, pomieszaj, uważaj bo może pryskać! Dolej sos worcester i ocet ryżowy.
  • 2. Całość gotuj ok. 5 minut, cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia. Udka umyj, wysusz. Przełóż do miski i zalej marynatą, wymieszaj by były nią dobrze pokryte. Zakryj miskę i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Następnego dnia weź duży garnek, wlej oliwę i rozgrzej ją, wyciągnij udka z marynaty, ale ją pozostaw i najlepiej przed smażeniem udek też tą marynatę z nich- ile się da -zeskrob łyżką do miski (marynata będzie po upieczeniu pysznym sosem). Udka smaż na złoty kolor. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i przykryj pozostałą marynatą. Piecz w 200 st. C, ok. 1 godziny.

Porady

Ta marynata pełni dwie role: najpierw aromatyzuje mięso podczas marynowania, a potem jest świetnym sosem, w którym pieką się udka, a który potem zajadamy z udkami. Ten sos jest tak pyszny, że można go jeść, maczając w nim bułki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataudkaketchupmarynatapieczone udkaocet ryżowymusztarda_keczupsos worcester

Komentarze

Podobne przepisy

udka po myśliwsku

Dodane przez: rena123

Udka po myśliwsku

Pyszne udka - znakomite na obiad...

Udka po marokańsku

Dodane przez: Ewelina Marcin

Udka po marokańsku

Nieziemsko pachnące, delikatne...

image-1vtywta

Dodane przez: Magster

UDKA KURCZAKA PO MYŚLIWSKU

Przepis zaczerpnięty z kuchni węgierskiej,...

Udka kurczaka po meksykańsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Udka kurczaka po meksykańsku

Jeden ze specjałów kuchni meksykańskiej

Udka po baskijsku

Dodane przez: Ewelina Marcin

Udka po baskijsku

Soczyste udka w towarzystwie niezwykle...

image-1ws73sy

Dodane przez: Magster

UDKA KURCZAKA PO CYGAŃSKU

Przepis na te udka nieco zmodyfikowałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE