Pankejki cukiniowo – marchewkowe

0 (0 ocen)

Pyszne i pełne aromatu warzywne placuszki. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Można podać je w towarzystwie np. sosu czosnkowego, ale i zajadać ze smakiem jako samodzielne danie. Polecam!

Składniki:

  • 2 większe cukinie (łącznie 700 g)
    2 nieduże marchewki (łącznie 220 g)
    14 cm – owy kawałek pora
    3 łyżeczki posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego)
    3 jajka
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    3 łyżki oliwy lub oleju
    6 – 7 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pankejki cukiniowo – marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pankejki cukiniowo – marchewkowe 1. Cukinię i obrana marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Doda posiekanego pora oraz koperek. Wsypać paprykę, kolendrę, gałkę muszkatołową i kozieradkę. Wbić jajka, wlać oliwę/olej i dołożyć jogurt. Całość wymieszać. Następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Pankejki cukiniowo – marchewkowe 2. Na rozgrzaną, suchą patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Pankejki cukiniowo – marchewkowe 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 44 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować