Kotleciki marchewkowe z groszkiem i sezamem

0 (0 ocen)

Kotleciki z powodzeniem zastąpią ziemniaki. Dla wegetarian wprost idealne.

Składniki:

  • 800 g obranej marchewki
    400 g wyłuskanego młodego zielonego groszku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 jajka
    3 łyżki sezamu
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)

    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki marchewkowe z groszkiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki marchewkowe z groszkiem i sezamem 1. Marchew ugotować w lekko osolonej wodzie i pognieść (w taki sam sposób, jak ziemniaki). Wystudzić. Następnie wbić jajka, wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, surowy groszek, sezam, mąkę i bułkę tartą - wymieszać. Całość doprawić przyprawami i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Kotleciki marchewkowe z groszkiem i sezamem 2. Z przygotowanej masy formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  • Kotleciki marchewkowe z groszkiem i sezamem 3. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Z podanych składników wychodzi 18 średniej wielkości kotlecików. Można użyć groszku konserwowego. Młody groszek można również zastąpić mrożonym - wtedy należy go zblanszować (2 min). Kotleciki świetnie smakują z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować