Kebab na frytkach

4.46 (150 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Holenderski kebab- Kapsalon w wersji na pieczonych frytkach.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na salaterkę o śr. ok 25cm
    300g mrożonych frytek
    2 duże piersi z kurczaka
    30dkg sera żółtego
    1/3 główki sałaty lodowej
    1 ogórek świeży
    kilkanaście pomidorków koktajlowych
    1 czerwona cebula
    2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
    sól, pieprz do smaku
    1/3 łyżeczki papryki słodkiej
    Sos I:
    3 łyżki majonezu
    6 łyżek ketchupu pikantnego
    20 ml przegotowanej zimnej wody
    Sos II:
    2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
    4 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki Kebab

Kebab na frytkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kebab na frytkach 1. 1. Mrożone frytki wrzucamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do nagrzanego do 220ºC piekarnika na ok 20 minut, do uzyskania złotego koloru (w trakcie mieszamy z dwa razy by się zbytnio nie zrumieniły). Przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.

    2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem i mieloną papryką. Mięso układamy na frytkach. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut.

    3. Przygotowujemy sos: I: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą i polewamy po roztopionym serze. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w pół plasterki, piórkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorkami. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy od razu- na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować