Kebab na frytkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mrożone frytki wrzucamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do nagrzanego do 220ºC piekarnika na ok 20 minut, do uzyskania złotego koloru (w trakcie mieszamy z dwa razy by się zbytnio nie zrumieniły). Przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania.
2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem i mieloną papryką. Mięso układamy na frytkach. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut.
3. Przygotowujemy sos: I: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą i polewamy po roztopionym serze. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w pół plasterki, piórkami czerwonej cebuli i pokrojonymi pomidorkami. Polewamy sosem czosnkowym. Podajemy od razu- na ciepło.
Komentarze