Kawowe eklery

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kawowe eklery

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    (ok.9 dużych eklerów)
    - 1/2 kostki masła,
    - 1 szklanka wody
    - 1 szklanka mąki
    - 4 jajka
    - szczypta soli.

    Masa kawowa:
    - 250 g mascarpone,
    - ok. 250 ml śmietany 36%,
    - 2 łyżki drobnoziarnistego cukru do wypieków,
    - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.

    Polewa:
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady,
    - ew. 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego,
    - ew. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

    Dodatkowo:
    - orzechy pokruszone.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptysie Eklerki

Kawowe eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę (nie ściągając z ognia) cały czas mieszamy. Ciasto jest gotowe, gdy utworzy nam ładną plastyczną masę, która ładnie odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, przekładamy do misy miksera, czekamy, aż ciasto całkowicie się wystudzi. Jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku. Następnie ciasto mieszamy z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta - po jednym jajku dokładnie mieszamy, dopiero wtedy wrzucamy kolejne jajko. Czynności powtarzamy. Masę wyciskać na kwadratową, płaską blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia - mała rada: papier do pieczenia przykleiłam na rogach do blaszki masą z eklerów, dzięki temu papier podczas pieczenia nie będzie się unosić i nie będzie podnosić eklerów) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. Wilton 8B (wyciskane ciasto powinno mieć około 8 cm długości. Pamiętajmy, żeby zachować odstępy od siebie, gdyż eklery nam urosną. Pieczemy w temp. ok. 180ºC przez 25-30 minut. Eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przekrajamy wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy nakładamy masę kawową. Już podczas pieczenia eklerów robię masę, aby trochę stygła w lodówce. Możemy zrobić ją dnia poprzedniego, tak samo jak eklery. Górę przekrojonego eklera obtaczamy w roztopionej czekoladzie, przekładamy na kratkę do ocieknięcia nadmiaru czekolady. Na górę sypiemy pokruszone orzechy np. włoskie. Krem kawowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką Wilton np. 1M lub 8B i nakładamy na drugą cześć (spód) eklera. Łączymy eklery, posypujemy orzechami, przekładamy do lodówki do chłodzenia. W lodówce czekolada zastygnie i nie będzie już tak błyszcząca jak od razu po nałożeniu. Eklery mogą także zmięknąć, dlatego najlepiej podawać od razu do jedzenia :)

    Krem kawowy:
    Śmietanę 36% ubijamy na sztywno z mascarpone, dodajemy cukier (ok. 2 łyżki) i kawę rozpuszczalną ok. 1 łyżki (do smaku jaki lubimy). Przekładamy do lodówki do schłodzenia. Ewentualnie jak wyjdzie nam za rzadka masa możemy zrobić samo mascarpone z kawą lub do masy śmietanowej dodać rozpuszczoną żelatynę.

    Polewa:
    Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej, ewentualnie dodajemy płaską łyżeczkę oleju kokosowego do idealnie gładkiej konsystencji. Możemy dodać jeszcze kawę rozpuszczalną, gdy lubimy mocno kawowe smaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować