Masa porzeczkowa:
- 500 g mascarpone,
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego kwaśnego (do smaku) + do posmarowania eklerów,
- cukier drobnoziarnisty/cukier puder (do smaku).
Eklery porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku gotujemy wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę (nie ściągając z ognia) cały czas mieszamy. Ciasto jest gotowe, gdy utworzy nam ładną plastyczną masę, która odchodzi od ścianek garnka. Zdejmujemy z palnika, przekładamy do misy miksera, czekamy, aż ciasto całkowicie się wystudzi. Jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku. Następnie ciasto mieszamy z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta - po jednym jajku dokładnie mieszamy, dopiero wtedy wrzucamy kolejne jajko. Masę wyciskamy na, płaską blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia - mała rada: papier do pieczenia przykleiłam na rogach do blaszki masą z eklerów, dzięki temu papier podczas pieczenia nie będzie się unosić i nie będzie podnosić eklerów) za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką np. Wilton 8B (eklery miału około 8 cm długości). Pamiętajmy, żeby zachować odstępy od siebie, gdyż urosną. Pieczemy w temp. ok. 180ºC przez 25-30 minut. Eklery powinny być chrupiące z wierzchu i puste w środku. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przekrajamy wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy nakładamy jeszcze dżem porzeczkowy i krem. Już podczas pieczenia eklerów robię masę, aby trochę stygła w lodówce. Górę przekrojonego eklera obtaczamy w roztopionej czekoladzie, przekładamy na kratkę do ocieknięcia nadmiaru czekolady, wkładam do lodówki żeby zastygła. Na górę sypiemy posypkę lub odrobinę kremu. Krem porzeczkowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką Wilton 8B i nakładamy na drugą cześć (spód) eklera. Łączymy eklery, przekładamy do lodówki do chłodzenia. W lodówce czekolada zastygnie i nie będzie już tak błyszcząca jak od razu po nałożeniu. Eklery mogą także zmięknąć. Po wyjęciu z lodówki czekolada zaczyna topnieć i ponownie ładnie wygląda.
Krem porzeczkowy:
Mascarpone dokładnie łączymy z dżemem i cukrem, mieszamy . Przekladamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką użyłam Wilton 8B.
Polewa:
Czekoladę mleczną/gorzką topimy w kąpieli wodnej, ewentualnie dodajemy płaską łyżeczkę oleju kokosowego do idealnie gładkiej konsystencji. Możemy dodać jeszcze kawę rozpuszczalną, gdy lubimy mocno kawowe smaki.
Komentarze