Kartacz- inaczej cepelin potrawa regionalna najbardziej popularna w północno- wschodniej Polsce. ten przepis jest o tyle inny ze do farszy mięsnego dodane są pieczarki i odrobina czerwonej parpryki
60 min
Składniki:
14 ŚREDNICH ZIEMNIAKÓW
5 ŁYŻEK MĄKI ZIEMNIACZANEJ
1 JAJKO
0,5 KG WIEPRZOWEGO MIĘSA MIELONEGO
300 G PIECZAREK
PÓL ŚREDNIEJ PAPRYKI
CEBULA
SÓL
PIEPRZ
Katracze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z cebula dodać, mięso. Wszystko razem usmażyć, pod koniec smażenia dodać paprykę bardzo drobno pokrojoną. Całość doprawić do smaku sola, pieprzem, ewentualnie słodką papryką.
2.Ziemniaki umyć połowę ugotować w mundurkach, następnie obrać i przepuścić przez praskę. Druga połowę obrać i zetrzeć na tarce na masę ziemniaczaną, masę ziemniaczaną przełożyć na gazę i dobrze odsączyć.
Ziemaki połączyć ze sobą dodać jajko i mąkę ziemniaczana wyrobić jednolite ciast, które będzie odstawało od miski.
3.Z ciasta formować okrągłe placki na grubość ok 0,5 cm do środka dodawać farsz mięsny dobrze zlepić formując wrzecionowatą kule. Wrzucać delikatnie na osolona gotująca się wodę gotować ok 20 minut od wypłynięcia. ugotowane podawać okraszone cebulką podsmażoną na boczku.
Komentarze