Katracze z pieczarkami

5 (150 ocen)

  • 60 min

Kartacz- inaczej cepelin potrawa regionalna najbardziej popularna w północno- wschodniej Polsce. ten przepis jest o tyle inny ze do farszy mięsnego dodane są pieczarki i odrobina czerwonej parpryki

  • 60 min

Składniki:

  • 14 ŚREDNICH ZIEMNIAKÓW
    5 ŁYŻEK MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    1 JAJKO
    0,5 KG WIEPRZOWEGO MIĘSA MIELONEGO
    300 G PIECZAREK
    PÓL ŚREDNIEJ PAPRYKI
    CEBULA
    SÓL
    PIEPRZ
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Katracze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z cebula dodać, mięso. Wszystko razem usmażyć, pod koniec smażenia dodać paprykę bardzo drobno pokrojoną. Całość doprawić do smaku sola, pieprzem, ewentualnie słodką papryką.
  • 2. Ziemniaki umyć połowę ugotować w mundurkach, następnie obrać i przepuścić przez praskę. Druga połowę obrać i zetrzeć na tarce na masę ziemniaczaną, masę ziemniaczaną przełożyć na gazę i dobrze odsączyć.
    Ziemaki połączyć ze sobą dodać jajko i mąkę ziemniaczana wyrobić jednolite ciast, które będzie odstawało od miski.
  • 3. Z ciasta formować okrągłe placki na grubość ok 0,5 cm do środka dodawać farsz mięsny dobrze zlepić formując wrzecionowatą kule. Wrzucać delikatnie na osolona gotująca się wodę gotować ok 20 minut od wypłynięcia. ugotowane podawać okraszone cebulką podsmażoną na boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować