Kaszotto z indykiem, szczawiem i batatem podane z jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Kaszotto to danie jednogarnkowe przygotowywane na wzór włoskiego risotta. Możemy w nim przemycić mnóstwo warzyw, a przede wszystkim zajadamy się zdrową kaszą. Połączyłam słodkiego batata i kwaśny szczaw, a danie podałam z jajkiem – na wzór zupy szczawiowej.

  • 40 min

Składniki:

  • (4 porcje):
    • 400g piersi z indyka,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1 batat o wadze 300g,
    • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
    • 1 cebula,
    • 100g szczawiu,
    • 100ml białego wytrawnego wina,
    • 2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
    • 4 jajka,
    • 1 łyżka octu winnego,
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kaszotto z indykiem, szczawiem i batatem podane z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaszotto z indykiem, szczawiem i batatem podane z jajkiem w koszulce 1. Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy je solą, pieprzem, słodką papryką i dokładnie mieszamy. Cebulę i batata obieramy, kroimy w kostkę. Szczaw płuczemy, osuszamy i kroimy go na mniejsze części (siekamy).
  • Kaszotto z indykiem, szczawiem i batatem podane z jajkiem w koszulce 2. Na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy 1 minutę. Wówczas dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając kolejną minutę.
  • Kaszotto z indykiem, szczawiem i batatem podane z jajkiem w koszulce 3. Wlewamy wino, chwilę podgrzewamy aż wino zredukuję się do połowy. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut.
  • Kaszotto z indykiem, szczawiem i batatem podane z jajkiem w koszulce 4. Po tym czasie dodajemy batata i gotujemy jeszcze 20 minut.
  • Kaszotto z indykiem, szczawiem i batatem podane z jajkiem w koszulce 5. Kolejno dodajemy posiekany szczaw – trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Danie doprawiamy do smaku.
  • 6. Do garnka wlewamy wodę. Wodę zagotowujemy. Dodajemy 1 łyżkę octu winnego i ponownie zagotowujemy. Jajko wbijamy do miseczki. Łyżką zataczamy w garnku wodę, aby tworzyły się okręgi. Wlewamy jajko z miseczki i zagarniamy łyżką tak, aby białko oblepiło żółtko. Jajko gotujemy 2 minuty. Jajka gotujemy po kolei (nie razem).
    Kaszotto rozkładamy na talerzyki. Na każdej porcji układamy 1 jajko w koszulce.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować