Kasza pęczak z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i zdrowa kasza pęczak z warzywami. Świetna na śniadanie lub jako dodatek do drugiego dania obiadowego zamiast ziemniaków.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
    2 korzenie pora
    1-2 marchewki
    pół korzenia selera
    pół czerwonej lub żółtej papryki
    masło klarowane (do smażenia)
    3-4 rzodkiewki
    szczypiorek
    koperek
    curry
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Kasza pęczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu: szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklankami wody, przyprawiamy solą, a następnie gotujemy na wolnym ogniu do czasu gdy kasza wchłonie całą wodę.

    Marchewki, seler oraz pół papryki (można całą wedle uznania) ścieramy na dużych oczkach tarki. Korzenie dwóch porów drobno kroimy, a następnie razem z pozostałymi warzywami smażymy na maśle klarowanym. Po kilku minutach dodajemy ugotowany wcześniej pęczak i smażymy dalej. Przyprawiamy szczyptą pieprzu oraz odrobiną curry do smaku.

    Przysmażony pęczak z warzywami wkładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek oraz koperek. Mieszamy. Można dodać jeszcze pół pokrojonego pomidora choć nie jest to konieczne (wedle uznania)

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować