Bardzo smaczna i zdrowa kasza pęczak z warzywami. Świetna na śniadanie lub jako dodatek do drugiego dania obiadowego zamiast ziemniaków.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
2 korzenie pora
1-2 marchewki
pół korzenia selera
pół czerwonej lub żółtej papryki
masło klarowane (do smażenia)
3-4 rzodkiewki
szczypiorek
koperek
curry
pieprz
Kasza pęczak z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę pęczak gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu: szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklankami wody, przyprawiamy solą, a następnie gotujemy na wolnym ogniu do czasu gdy kasza wchłonie całą wodę.
Marchewki, seler oraz pół papryki (można całą wedle uznania) ścieramy na dużych oczkach tarki. Korzenie dwóch porów drobno kroimy, a następnie razem z pozostałymi warzywami smażymy na maśle klarowanym. Po kilku minutach dodajemy ugotowany wcześniej pęczak i smażymy dalej. Przyprawiamy szczyptą pieprzu oraz odrobiną curry do smaku.
Przysmażony pęczak z warzywami wkładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek oraz koperek. Mieszamy. Można dodać jeszcze pół pokrojonego pomidora choć nie jest to konieczne (wedle uznania)
Komentarze