Zapiekanka jest kolejnym dowodem na to, że z niewielu składników można przygotować pyszne i zdrowe danie, które mimo, iż nie zawiera mięsa, zadowoli także podniebienie mięsożercy.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- kasza jęczmienna: 1 szklanka
- pieczarki średnie: 8 sztuk
- cebula (średnia): 0.5 sztuki
- pomidory w puszce, krojone: 1 sztuka
- szpinak mrożony w liściach: 20 dekagramów
- mozzarella w kulce: 12.5 dekagrama
- ser żółty (plastry): 3 sztuki
- masło klarowane: 1 łyżka
- olej rzepakowy: 3 łyżki
- sól, pieprz ( do smaku): 1 sztuka
- natka pietruszki - drobno posiekana: 4 łyżki
Kasza jęczmienna zapiekana z warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 3 części, a następnie na cienkie talarki. Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż niemal cały sok odparuje, doprawiamy solą i pieprzem.
2.Pomidory miksujemy. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy zmiksowane pomidory, po 2-3 minutach dorzucamy lekko odciśnięty szpinak i gotujemy razem 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy połowę ugotowanej kaszy, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy połową pieczarek i odrobiną szpinaku z pomidorami. Układamy plastry mozzarelli. Wsypujemy pozostałą kaszę, na nią resztę pieczarek i następnie szpinaku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Układamy porozrywane plasterki żółtego sera. Zapiekamy 10-15 minut (do rozpuszczenia się i lekkiego przyrumienienia sera) w temperaturze 170 stopni. Podajemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
Komentarze