Kasza jęczmienna z warzywami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na danie wegetariańskie. Szybkie i proste danie przygotowane z kaszy z kolorowymi warzywami. Polecam na obiad lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 żółta papryka
    1/2 czerwonej papryki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju
    1 l gorącej wody
    1 brokuł
    100 g kaszy jęczmiennej
    200 g pieczarek
    2 listki laurowe
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    3/4 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kasza jęczmienna z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa, smażymy przez około 5 minut. Wlewamy gorącą wodą i wsypujemy kaszę, gotujemy. Brokuł dzielimy na różyczki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł i listki laurowe wkładamy do gotujących się warzyw. Po 15 minutach dodajemy pieczarki. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie i redukujemy płyn do pożądanej konsystencji. Na samym końcu doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować