Gotować nauczyłam się na studiach. Nie miałam zbyt wiele czasu na przyrządzanie wyszukanych posiłków. To proste danie z pewnością docenią miłośnicy kaszy gryczanej
Kasza gryczana z surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną płuczemy,
a następnie zalewamy wrzącą
osoloną wodą ok. 2 cm powyżej
poziomu kaszy. Gotujemy
na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopóki kasza
nie wchłonie całej wody
2.Cebulę obieramy i kroimy
w niewielką kostkę. Na patelni
rozgrzewamy olej i podsmażamy
cebulę
3.Marchewki obieramy, myjemy
i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Czosnek obieramy
i drobno siekamy. Dodajemy
pestki słonecznika,
jogurt, majonez i solimy. Dokładnie
mieszamy i odstawiamy
do lodówki. Surówkę najlepiej
przygotować godzinę
przed podaniem.
4.Porcje kaszy gryczanej wykładamy
na talerze, posypujemy
cebulą. Podajemy z surówką
z marchewki.
Komentarze