pierś z kurczaka 750 g
jajka 2 szt.
panierka do drobiu
pieprz czarny mielony
sól czosnkowa
olej do smażenia
cebula biała duża
woda 750 ml n
olej 3/4 szkl.
ocet 10 % 3/4 szkl.
koncentrat pomidorowy 130 g
ketchup pikantny 120 g
przyprawa do zup i potraw w płynie do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Kucharek - uniwersalna do smaku
ziele angielskie całe kilka kulek
liście laurowe 2-3
sól niepełna łyżka
cukier kryształ 4-5 łyżek
imbir spory kawałek
Kąski z kurczaka w marynacie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pokroić w kawałki wielkości ok. 3 cm, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i panierce. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny (pod przykryciem), aby panierka stwardniała i dobrze przylegała do mięsa.
Na średnio rozgrzanym oleju usmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron.
W garnku połączyć wodę, olej, ocet, koncentrat pomidorowy oraz pikantny ketchup.
Dodać plasterki imbiru, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz - dokładnie wymieszać.
Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki i całość zagotować..
Dodać dużo pieprzu, nieco warzywnej przyprawy do smaku oraz trochę płynnej przyprawy do zup. Gotować na małym płomieniu ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W dużym słoiku układać warstwami mocno ciepłe kawałki mięsa zalewając ciepłą marynatą razem z przyprawami. Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić marynata.
Napełniony słoik zakręcić szczelną pokrywką i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby całość ostygła, a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na dobę.
Porady
Do marynaty można dodać posiekaną papryczkę chili albo ulubione zioła.
Komentarze