Kartofle oberżysty

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ziemniaki nadziewane i zapiekane to doskonałe danie na zimowe dni.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki (średniej i jednakowej wielkości): 12 sztuk
    - boczek wędzony: 400 gramów
    - cebula (1 duża lub 2 małe): 1 sztuka
    - ser żółty: 12 plastrów
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - mąka przenna: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - sół i pieprz: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartofle oberżysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartofle oberżysty 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Lekko twarde odcedzić i ostudzić.
    Z kawałka boczku odkroić 12 plastrów a resztę pokroić w kostkę.
  • Kartofle oberżysty -farsz 2. Boczek i cebulę przyprawić solą i pieprzem a następnie smażyć ok. 10 minut. Czubatą łyżkę mąki rozmieszać w 1/3 szklance wody. Zawiesinę wlać do smażącego się farszu i podgrzewać do zgęstnienia i połączenia się masy.
  • Kartofle oberżysty - wydrążanie 3. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół i w każdej połówce wydrążyć środek.
  • Kartofle oberżysty 4. Na każdą połówkę ziemniaka nałożyć farsz a następnie zlepić, owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żąroodpornym.

    Kostkę rosołową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku i zalać ziemniaki.
  • Kartofle oberżysty 5. Zapiekać nie mniej niż 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Na 3 minuty przed końcem pieczenia na każdego ziemniaka nałożyć plasterek sera.
  • Kartofle oberżysty 6. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać z gęstą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować