Kartofle oberżysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Lekko twarde odcedzić i ostudzić.
Z kawałka boczku odkroić 12 plastrów a resztę pokroić w kostkę.
2.Boczek i cebulę przyprawić solą i pieprzem a następnie smażyć ok. 10 minut. Czubatą łyżkę mąki rozmieszać w 1/3 szklance wody. Zawiesinę wlać do smażącego się farszu i podgrzewać do zgęstnienia i połączenia się masy.
3.Ostudzone ziemniaki przekroić na pół i w każdej połówce wydrążyć środek.
4.Na każdą połówkę ziemniaka nałożyć farsz a następnie zlepić, owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żąroodpornym.
Kostkę rosołową rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku i zalać ziemniaki.
5.Zapiekać nie mniej niż 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na 3 minuty przed końcem pieczenia na każdego ziemniaka nałożyć plasterek sera.
6.Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać z gęstą śmietaną.
Komentarze