Kartoffelkrapfen to potrawa kuchni niemieckiej.Świetnie sprawdza się w podróży albo jako lunch.Polecam:)
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
50 g masła
0,5 kg mąki
2 łyżeczki nasion kminku
1 jajko
50 g masła
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 młody por
2 małe marchewki
500 g wątróbki
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka przecieru pomidorowego
150 ml białego wina lub bulionu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
dodatkowo jedno rozkłucone jajko
Kartoffelkrapfen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy z błonek,myjemy,kroimy na mniejsze kawałki,wycieramy papierpwym recznikiem,odstawiamy.Marchewkę kroimy w kostkę,selera i pora w paski i krążki,cebulę w słupki. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa i dusimy na małym ogniu do czasu aż będą lekko miękkie.Dodajemy wątróbkę i smażymy wszystko aż wątróbka zmieni kolor,potem dodajemy paprykę,przecier pomidorowy i wino lub bulion,wszystko dusimy razem przez ok 5 minut a na końcu dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Odstawiamy pod przykryciem.
2.Ziemniaki gotujemy w lekko posolonej wodzie.Ugotowane odcedzamy i dokładnie ugniatamy.Do jeszcze ciepłych dodajemy połowę mąki,jajko,masło,kminek i pieprz do smaku.Zagniatamy szybko ciasto,w miarę konieczności dosypujemy więcej mąki.Ciasto powinno mieć taką konsystencję by można było uformmować z niego koło.Odrywamy kawałki ciasta,na posypanej mąką stolnicy lub blacie formujemy koło (można delikatnie je rozwałkować),nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta w taki sposób by powstały większe pierogi. "Pierogi" układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każdego smarujemy rozkłuconym jajkiem.
3.Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180-190 C i pieczemy nasze Kartoffelkrapfen do czasu aż będą miały złoty kolor,czyli ok 20-30 min.
Doskonałe na lunch,w podróży czy na obiad z ulubioną sałatką.
Porady
Jeśli nie lubimy całych nasion kminku możemy użyć kminku zmielonego.
Komentarze