karpatka z ananasem

5 (1 ocen)

  • 60 min

prosta karpatka z dodatkiem ananasa.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto pażone:
    1 szklanka wody
    150g margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)

    masa:
    3 szklanki mleka
    300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
    2 żółtka
    puszka ananasów w syropie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia.Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  • 2. Ciasto podzielić na dwie równe części.
  • 3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć pergaminem. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  • 5. Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do chwili zgęstnienia budyniu.Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do masy i ponownie zmiksować.
  • 6. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.

Porady

Przed podaniem wyciągnij ciasto wcześniej (ok.2 godziny) aby masa troszkę zmękła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować