Karpatka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia.Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
2.Ciasto podzielić na dwie równe części.
3.Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć pergaminem. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
4.Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
5.Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do chwili zgęstnienia budyniu.Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do masy i ponownie zmiksować.
6.Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
Porady
Przed podaniem wyciągnij ciasto wcześniej (ok.2 godziny) aby masa troszkę zmękła.
Komentarze