Margarynę zagotować z wodą, dodać do nich mąkę i wymieszać. Masęostudzić. Następnie wbić do niej jajka i zmiksować aby masa byłajednolita. Ciasto podzielić na 2 częsci i rozprowadzić każda osobno n
60 min
Składniki:
NA CIASTO:
5 jajek,
1 szklanka mąki tortowej,
połowa margaryny (125g)
1 szklanka wody.
NA KREM:
1/2 l mleka,
250g margaryny lub masła
1 puszka ananasa
polewa czekoladowa
Karpatka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NA CIASTO:
Margarynę zagotować z wodą, dodać do nich mąkę i wymieszać. Masę
ostudzić. Następnie wbić do niej jajka i zmiksować aby masa była
jednolita. Ciasto podzielić na 2 częsci i rozprowadzić każda osobno na
blaszy posmarowanej tłuszczem o wymiarach 25x28 cm. Wstawić je go
rozgrzanego piekarnika do 220st.C. Piec około 30 minut, aż ciasto
będzie
w kolorze złotym.
NA KREM:
Mleko zagotować. W drugiej szklance mleka rozprowadzić krem KARPATKA.
Gdy
mleko już się zagotuje, wlać zawisinę kremową. Chwilę mieszać, aby
pozbyc się grudek.Wystudzic. Następnie zmiksować masę na krem z 250 g
miękkiego masła lub margaryny.
Ja dodałam do masy pokrojony w kostkę ananas z puszki. Wspaniale łamie
smak kremu i dodaje mu orzeźwienia i lekkości.
Pola gotową polewą czekoladową w esy floresy. Wstawić do lodówki na 2
godziny.
Komentarze