Karpatka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Wodę i margarynę zagotować.Dodać mąkę energicznie mieszając,rozcierając grudki i gotować przez ok 5 min.Ciasto odstawić do wystygnięcia.Do wystudzonego ciasta wbijać po 1 całym jajku i miksować ok 10 min.Posmarować dwie blaszki olejem.Ciasto podzielić na 2 części .Upiec 2 placki;rozsmarować cienką warstwę ciasta i piec na złoty kolor ok 30 min w 180-190 stopniach.
Jeżyny zasypać cukrem i zmiksować .Przetrzeć przez gęste sito.Połączyć z 1/2 szklanki mleka i zagotować.Drugą część mleka rozmieszać z kremem karpatkowym i wlać do gotujących się jeżyn.Ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę zmiksować ,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń.
1/2 szklanki mleka zagotować ,drugą część rozmieszać z kremem karpatkowym .Wlać do gotującego się mleka.Ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę zmiksować ,dodając po 1 łyżce wystudzony budyń.
Krem jasny wyłożyć na 1 upieczony blat karpatkowy,następnie wyłożyć krem jeżynowy i przykryć drugim blatem.Posypać cukrem pudrem.
Porady
Krem można zrobić jedno kolorowy,używając całej porcji mleka i kremu ...
Komentarze